20 jaar Leo Smit Stichting
Login

Tentoonstelling reist door Nederland

Componeren in oorlogstijd


In 2015 organiseerde Stadsarchief Amsterdam samen met de Leo Smit Stichting de gratis toegankelijke tentoonstelling Componeren in oorlogstijd. Vanaf 2019 maakt de tentoonstelling een rondreis door Nederland. Momenteel is de tentoonstelling te bezichtigen in de Synagoge van Enschede. Aan de hand van verschillende thema's maakt u kennis met twintig Amsterdamse componisten. U ontdekt welke rol ze speelden in het muziekleven van de stad, hoe het hen verging in de oorlog en wat er met hun muziek gebeurd is.

Een aantal ging in het verzet, anderen doken onder. Tien van hen zijn vermoord door de nazi's. Allemaal zijn ze getekend door de oorlog, hun muzikale loopbaan stokte. De tentoonstelling laat uniek beeldmateriaal zien. Van elke componist kunt u muziek beluisteren.

De tentoonstelling is t/m 30 juni 2019 te bezoeken in Enschede. Voor openingstijden en meer informatie: www.synagogeenschede.nl

In deze tentoonstelling is speciale aandacht voor componisten Martin Spanjaard (geboren in Borne) en Julius Hijman (geboren in Almelo).

In september zal de tentoonstelling verhuizen naar Hilversum. In het voorjaar van 2020 is de tentoonstelling in Groningen te zien, vervolgens in Den Haag en in Vught. Heeft u een mooie locatie waar de tentoonstelling zou passen? Neem dan contact op met Carine Alders via

secretariaat(_AT_)leosmit.nl
.Synagoge Enschede

Synagoge Enschede

De indrukwekkende synagoge in de Prinsestraat in Enschede is ontworpen door Karel de Bazel, dezelfde architect die ook het gebouw van Stadsarchief Amsterdam ontwierp. Elke woensdag- en zondagmiddag kunt u een instaprondleiding volgen. Aansluitend of voorafgaand kunt u de tentoonstelling bezoeken. De tentoonstelling is ook op dinsdag en donderdag te bezoeken tussen 11.00 en 17.00 uur.

Neemt u vooral een smartphone of tablet mee. Daarmee kunt u muziek bij de tentoonstelling horen en filmpjes bekijken via QR-codes.

De reizende tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Collectieve Maror-gelden Nederland en de Levi Lassen Stichting.

Maror Logo

Levi Lassen logo

Prins Bernhard Cultuurfonds

Leo Smit Stichting