20 jaar Leo Smit Stichting
Login

Lezing

3 mei 2019: Muziek, vervolging en verzet


Op 3 mei 2019 wordt in het academisch-cultureel podium Spui25 in Amsterdam een lezing georganiseerd over vervolgde componisten en verzet.

De oorlog heeft ook in de muziek zijn sporen getrokken. Veel muziek die er nu had kunnen zijn, is er niet gekomen – omdat de componisten vervolgd en vermoord werden. Veel muziek die wel geschreven is, is nauwelijks bekend – omdat de componisten te kort geleefd hebben. Andere muziek was beladen omdat zij de ideologie van de onderdrukker symboliseerde. Dan is het een daad van verzet om te weigeren deze muziek uit te voeren.

Dat laatste deed zich voor toen Peter van Anrooy weigerde het Horst Wessellied te dirigeren bij het galaconcert voor het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard. Daarover spreekt Albert van der Schoot. Carine Alders vertelt over het werk van de Leo Smit Stichting, de research, het uitvoeren en het internationaal toegankelijk maken van de muziek middels een doorzoekbare database. Eleonore Pameijer vertelt over de meest spectaculaire vondsten van de afgelopen jaren: originele handgeschreven partituren op een zolder, bij de vuilnisbak of in een tuinschuurtje. Aan het eind zal Eleonore de Aubade voor fluit solo van Marius Flothuis ten gehore brengen, geschreven in 1944 in concentratiekamp Vught

Over de sprekers

Albert van der Schoot, musicoloog en filosoof, doceerde aan de universiteiten van Amsterdam en van Antwerpen, en aan de hogeschool voor de kunsten ArtEZ. Het afgelopen jaar zocht hij in de archieven uit wat er achter de schermen gebeurde bij het galaconcert.

Carine Alders, musicoloog en zakelijk leider van de Leo Smit Stichting, is werkzaam in het muziekleven door te onderzoeken, door te schrijven en door concertinleidingen te geven.

Eleonore Pameijer internationaal bekend fluitiste, speelde jarenlang in het ASKO en Schönberg Ensemble. Zij is oprichter en artistiek leider van de Leo Smit Stichting. Al 25 jaar breekt zij een lans voor vervolgde en vergeten Nederlandse componisten.

Toegang is gratis, aanmelden verplicht via www.spui25.nl

Concert

5 mei 2019: In vrijheid kiezen


Op 5 mei 2019 treedt het Leo Smit Ensemble op in de Dorpskerk in Beetsterzwaag. Eleonore Pameijer (fluit), Stephan Heber (cello) en Martijn Willers (piano) brengen muziek van onder andere Leo Smit, Henriëtte Bosmans, Dick Kattenburg en Bohuslav Martinu.

Kijk voor meer informatie en kaartverkoop op de website van Cultuur Beetsterzwaag.


Albert van der Schoot

Albert van der Schoot

Eleonore Pameijer

Eleonore Pameijer (foto: Pieter Boersma)

Carine Alders

Carine Alders (foto: Milagro Elstak)


Leo Smit Stichting