20 jaar Leo Smit Stichting
Login

Leo Smit Prijs


Van 22 september tot 5 oktober 2014 zal in Schwerin (D) het 'Internationales Festival Verfemte Musik' plaatsvinden. In het festival staan volgend jaar Nederlandse vervolgde componisten centraal. Onderdeel van het festival is een concours voor jonge musici waarin muziek van vervolgde componisten vertolkt wordt. De Leo Smit Stichting kondigt met trots aan dat wij in samenwerking met de Stichting Vrienden Nederlandse Muziek een prijs zullen aanbieden. Het winnende ensemble wordt uitgenodigd voor een optreden in de Uilenburger Concerten in 2015. De prijs wordt gesponsord door de Vrienden Nederlandse Muziek.




Concert voor Leo Smit - 13 mei 2013


Aan de vooravond van de verjaardag van Leo Smit viert de Leo Smit Stichting het feit dat zijn muziek weer klinkt op podia in binnen- en buitenland. Op 30 april is het 70 jaar geleden dat de Nederlandse componist in Sobibor vermoord werd. Zijn muziek werd nagenoeg vergeten, totdat in de jaren tachtig van de twintigste eeuw musicoloog Leo Samama over Leo Smit en zijn muziek schreef in zijn overzicht van de 20ste-eeuwse Nederlandse muziekgeschiedenis. Niet veel later ontdekten pianist Frans van Ruth en fluitiste Eleonore Pameijer de schoonheid van Smits fluitsonate en richtten de Leo Smit Stichting op. Bijna 20 jaar later is er Smits biografie door Jurjen Vis, zijn al zijn werken uitgegeven en opgenomen op cd en klinkt zijn muziek weer op internationale podia. Het Leo Smit Ensemble speelt op dit concert een aantal kamermuziekwerken van Smit, maar ook muziek van zijn leerling Dick Kattenburg en andere vervolgde componisten als Szymon Laks en Henriëtte Bosmans. Biograaf Jurjen Vis en artistiek leider Eleonore Pameijer houden voorafgaand aan het concert een gratis toegankelijke inleiding.
Klik hier voor meer informatie en het reserveren van kaarten.

Stolperstein voor Ferenc Weisz


Op 2 maart 2013 werd door de Berlijnse kunstenaar Gunter Demnig een 'Stolperstein' gelegd ter herinnering aan pianist en componist Ferenc (Franz) Weisz. De gedenksteen werd gelegd voor het laatste huis waar Weisz en zijn levensgezellin pianiste Evalina Cardozo in vrijheid verbleven, Deurloostraat 74hs.

Ferenc Weisz werd in 1893 geboren in Boedapest, waar hij aan de Liszt Academie studeerde. In 1920 vestigde hij zich in Amsterdam, waar hij pianoles gaf en met Olga Moskowsky-Elias een duo vormde. Samen brachten zij 'Scaramouche' van Milhaud in Nederland in première. Weisz werd in het voorjaar van 1943 gearresteerd en op transport gesteld. Via Westerbork en Theresienstadt kwam hij in Auschwitz, waar hij op 30 september 1944 vermoord werd. Op 19 januari 2009 speelde Marcel Worms Weisz' 'Suite für Klavier' uit 1922 tijdens het 100ste Uilenburger Concert. Sindsdien is een aanzienlijke hoeveelheid van zijn manuscripten teruggevonden.

Stolperstein voor Franz Weisz
Kunstenaar Gunter Demnig aan het werk voor het huis Deurloostraat 74 in Amsterdam.











15 juni 2012

Financiële basis veiliggesteld


De Amsterdamse Kunstraad heeft de gemeente positief geadviseerd over de aanvraag van de Leo Smit Stichting voor de periode 2013-2016. ‘Hartverwarmend en helder’, zo oordeelde de commissie Muziek & Muziektheater over de plannen. De commissie juicht initiatieven tot samenwerking toe. ‘Hoewel het een kleinschalig initiatief is, acht de commissie de Leo Smit Stichting belangrijk voor een stad als Amsterdam: de Joodse cultuur en geschiedenis is met de stad vervlochten en dat mag ook een muzikale vertaling kennen. De stichting voorziet in een klein, maar groot belang.’ In de komende vier jaar hoopt de Leo Smit Stichting nieuwe laagdrempelige concertvormen te ontwikkelen, waardoor meer mensen kennismaken met vervolgde en vergeten componisten. Ook worden activiteiten ontplooid om internationaal aandacht te vragen voor deze muziek. Extra inspanningen op educatief gebied moeten het verhaal en de muziek onder de aandacht brengen van jongeren. Voor de educatieve en internationale activiteiten moeten nog wel extra fondsen worden geworven.

Leo_Smit_Stichting_preadvies.pdf

11 juni 2012

Ed Spanjaard geridderd


Bij zijn afscheid van het Limburgs Symfonie Orkest is chef-dirigent Ed Spanjaard geridderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Ed Spanjaard is lid van het Comité van Aanbeveling van de Leo Smit Stichting en was o.a. zeer nauw betrokken bij de ontdekking van de muziek van Dick Kattenburg (1919-1944).

6 september 2012

Vijftigste sterfdag Hanns Eisler


Van 6 t/m 8 september organiseert het Hanns Eisler Gesellschaft in Berlijn een symposium rond de componist met chanson-avonden, o.a. een uitvoering van de 'Deutschen Symphonie' en vertoning van films met Eisler muziek. Hanns Eisler ontvluchtte in 1933 Duitsland en via Nederland (waar hij nog het VARA-ensemble de Flierefluiters dirigeerde), Frankrijk, Zweden en Engeland vestigde hij zich uiteindelijk in de Verenigde Staten. Na de oorlog keerde hij terug naar Europa. Hij overleed op 6 september 1962 in Oost Berlijn.

In het komende seizoen Uilenburger Concerten zijn zijn liederen te beluisteren op 18 februari en 18 maart.

15 mei 2012

Re-migratie Joodse musici na WWII


Prof. Emile Wennekes schreef een (Engelstalig) artikel voor de Orel Foundation over de terugkeer van Joodse musici in Nederlandse orkesten na afloop van de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 11 procent van de musici in Nederlandse orkesten was van Joodse afkomst. Negenentwintig van hen overleefden de oorlog. Hoe verging het Rosa Spier, Samuel Tromp en Sam Swaap bij terugkomst? Lees het artikel.

18 mei 2012

'Vertraagde Film' in Vredenburg


De Radio Kamer Filharmonie speelt op 18 mei a.s. in De Vrijdag van Vredenburg Leo Smits 'Voorspel voor Teirlincks 'De Vertraagde Film'. Dirigent is James MacMillan en op het programma staan verder werken van Kurt Weill, Paul Hindemith en een opdrachtwerk van Anke Brouwer. Frits van der Waa verzorgt een inleiding. Kijk voor meer informatie op www.vredenburg.nl/vrijdag

logo Vrienden Nederlandse Muziek

Componist Leo Smit, harpiste Rosa Spier en dirigent Eduard van Beinum tijdens de repetitie van het Harpconcertino in het Concertgebouw (1934).

Leo Smit, Rosa Spier en Eduard van Beinum

De Hongaars/Nederlandse pianist en componist Ferenc Weisz (1893-1944). De foto is vermoedelijk rond 1925/26 gemaakt in Boedapest.

Ferenc Weisz

Stolperstein voor Franz Weisz

De Spaanse fluitiste Virginie Reibel heeft onlangs een cd uitgebracht met werken van Leo Smit en Erwin Schulhoff onder de titel 'Les Voix de l'oubli'. Op de cd staan van Smit de fluitsonate, het trio voor fluit, altviool en harp en het kwintet voor fluit, harp en strijktrio. De cd is te bestellen via het label Saphir Productions. De muziek kan ook gedownload worden via bijvoorbeeld www.amazon.com.

Nieuwe CD Leo Smit  - Virginie Reibel

Op 27 april 2012 ontving Eleonore Pameijer, artistiek coördinator en mede-oprichter van de Leo Smit Stichting, een Koninklijke onderscheiding uit handen van burgemeester Eberhard van der Laan. Eleonore werd Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Eleonore Pameijer en burgemeester Eberhard van der Laan

homepage
Leo Smit Stichting