20 jaar Leo Smit Stichting
Login

Zondagochtendconcerten in Stadsarchief Amsterdam


Wegens groot succes organiseren we samen met Stadsarchief Amsterdam in 2016 opnieuw een serie zondagochtendconcerten in De Bazel aan de Vijzelstraat 32 te Amsterdam. Onder het motto 'Hoe klinkt Amsterdam?' hoort u muziek van Amsterdamse componisten, van tijdgenoten van Bach tot hedendaagse muziek waarvan de inkt nog maar net droog is. Ook hoort u uiteraard muziek van componisten die in de Tweede Wereldoorlog vervolgd werden.

De concerten beginnen steeds om 11 uur en duren een uur. De zaal is open vanaf 10.30 uur. Aansluitend kunt u de tentoonstellingen in het Stadsarchief bekijken.

Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en kosten € 10,-. Vrienden van Stadsarchief Amsterdam, Vrienden van de Leo Smit Stichting en Stadspashouders betalen € 5,-.
Reserveren is niet mogelijk.


 

1 mei 2016 - aanvang 11.00 uur

Géza Frid
Muziek van Dick Kattenburg, Theo Loevendie, Jacob ter Veldhuis, Géza Frid en Willem de Fesch

Op de Dag van de Arbeid spelen twee jonge sterviolistes muziek van componisten die met Amsterdam verbonden zijn. Willem de Fesch, een tijdgenoot van Bach, vestigde zich rond 1710 in Amsterdam, waar zijn eerste werk in druk verscheen: Duetten voor twee violen. Componist en pianist Géza Frid, geboren in Hongarije, vestigde zich eind jaren twintig in Amsterdam, waar hij een zeer succesvolle carrière opbouwde. Zijn vioolduo’s, in de sfeer van Bartók, schreef hij voor de gebroeders Dick en Christiaan Bor. De Joodse Amsterdammer Dick Kattenburg moest onderduiken, werd opgepakt en overleefde de oorlog niet. Zijn werken werden onlangs teruggevonden. Hij wordt wel de Nederlandse Gershwin genoemd. In zijn meeslepende en swingende werk Escapades horen we o.a. een Rumba. Van de hedendaagse Amsterdamse componistTheo Loevendie klinkt werken voor viool solo. Loevendie werd door de Gemeente Amsterdam onderscheiden voor zijn grote verdiensten voor de stad.

Diamanda La Berge Dramm en Judith van Driel
Diamanda La Berge Dramm - viool
Judith van Driel - viool

Diamanda La Berge Dramm (1991) groeide op in Amsterdam en bracht op 13-jarige leeftijd Raadsels voor viool solo van Louis Andriessen in première in het Concertgebouw. Onlangs kreeg zij de Anton Kersjes prijs uitgereikt. Judith van Driel (1985) studeerde viool aan het Amsterdams Conservatorium en is primarius van het Dudok Kwartet.


 

5 juni 2016 - aanvang 11.00 uur

Jan van Gilse
Liederen van Jan van Gilse, Anna Cramer en Gustav Mahler.

De Zwitsers/Nederlandse mezzosopraan Maria Riccarda Wesseling studeerde in Amsterdam en triomfeerde op de internationale podia. Samen met de Amsterdamse pianiste Reinild Mees brengt zij een liedrecital met werk van componisten, die allen een band hebben met het Concertgebouw. Toen de 14-jarige Jan van Gilse Willem Mengelberg het Concertgebouworkest zag dirigeren wist hij waar zijn toekomst lag. Twintig jaar later nodigde Mengelberg hem uit een concert met eigen werk te dirigeren in Amsterdam. De Amsterdamse componiste Anna Cramer studeerde in Amsterdam en Berlijn. Het moet een ontroerend moment geweest zijn toen zij in 1906 haar eigen liederen hoorde in het Concertgebouw. Amsterdam is een echte Mahler-stad, dirigent Willem Mengelberg nodigde de componist uit, in 1903 klonk hier zijn derde Symfonie.

Reinild Mees en Maria Riccarda Wesseling
Maria Riccarda Wesseling - mezzosopraan
Reinild Mees - piano

De Zwitsers/Nederlandse mezzosopraan Maria Riccarda Wesseling studeerde o.a. in Amsterdam bij Margreet Honig triomfeerde op de internationale podia niet alleen in grote operarollen van Gluck tot Eötvös, maar ook in het liedrepertoire van Mahler tot Berg. Pianiste Reinild Mees studeerde o.a. in Amsterdam bij Gérard van Blerk en is sinds vele jaren een internationaal gewaardeerde liedbegeleider.


 

3 juli 2016 - aanvang 11.00 uur

Fania Chapiro
Muziek van Mischa Hillesum, Fania Chapiro, Leo Smit en Lionel Ziblat

Eleonore Pameijer en Marianne Boer brengen een bijzonder programma met Amsterdamse componisten uit heden en verleden. Mischa Hillesum, de broer van de bekende schrijfster Etty Hillesum, kwam in 1932 als elfjarige naar Amsterdam om zijn bijzonder muzikale talent verder te ontwikkelen. Tijdens de oorlog speelde hij op zogenaamde ‘Zwarte Avonden’, totdat hij, als jood, via Westerbork naar Auschwitz gedeporteerd werd. Hij overleed op 23-jarige leeftijd. Zijn prachtige Nocturnes zijn bewaard gebleven. Wonderkind Fania Chapiro, geboren in Soerabaya, studeerde aanvankelijk in Parijs. Tijdens de Tweede Wereldoorlog trad zij als 15-jarige soliste op met het Joods Kamerorkest in de Hollandse Schouwburg te Amsterdam. Ze overleefde de oorlog door onder te duiken en maakte carrière als pianiste en componiste. Componist Lionel Ziblat (1972) werd geboren in Buenos Aires, groeide op in Israël, studeerde in Utrecht en woont en werkt al lange tijd in Amsterdam als filmcomponist en popmusicus. Speciaal voor Eleonore en Marianne componeerde hij een aanstekelijk werk voor fluit en piano. Leo Smit, geboren en getogen in Amsterdam, hoorde de premières van veel van zijn werken, gespeeld door het Concertgebouworkest. Hoewel hij zeven jaar in Parijs woonde, bleef hij een echte Amsterdammer. In 1943 viel voor hem het doek, via de Hollandsche Schouwburg en Westerbork werd hij gedeporteerd naar Sobibor. In 1996 werd de Leo Smit Stichting opgericht. Als gevolg van haar inspanningen neemt de bekendheid van Leo Smit toe, ook internationaal. Dit najaar, in oktober, zal het Koninklijk Concertgebouworkest drie maal zijn compositie Silhouetten uitvoeren.

Eleonore Pameijer en Marianne Boer
Eleonore Pameijer - fluit
Marianne Boer - piano

Fluitiste Eleonore Pameijer studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam en maakte in 1984 haar debuut in het Concertgebouw. Ze is artistiek leider van de Leo Smit Stichting en programmeur van deze serie. Pianiste Marianne Boer studeerde eveneens aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze tegenwoordig doceert aan jong talent. Zij won tweemaal de Vriendenkrans van het Concertgebouw.


 

7 augustus 2016 - aanvang 11.00 uur

Sem Dresden
Muziek van Sem Dresden, Louis Andriessen, Marius Flothuis, Hendrik Andriesse, Noriko Koide en Albert van Veenendaal

Fluit en harp is een aantrekkelijke combinatie, waardoor veel componisten zich laten inspireren. Marius Flothuis, Sem Dresden en Louis Andriessen zijn allen diep verbonden met Amsterdam, waar veel van hun werken ontstonden. Als docenten inspireerden hun studenten en moedigden hen aan om nieuwe paden in te slaan. Naast hun composities staat er ook nieuw werk op het programma: Albert van Veenendaal is een Amsterdamse jazzpianist, die speciaal voor de harp componeerde. Er klinkt ook een wereldpremière Pisang Bali van Noriko Koide (geboren in Japan).

Eleonore Pameijer en Miriam Overlach
Eleonore Pameijer - fluit
Miriam Overlach - harp

Miriam Overlach is een bekende Amsterdamse harpiste. Vele componisten schreven nieuwe werken voor haar. Zij maakt deel uit van het Lumaka ensemble. Ook Eleonore Pameijer woont en werkt in Amsterdam, voor haar zijn meer dan honderd nieuwe composities geschreven. Zij is oprichter en artistiek leider van de Leo Smit Stichting.


 

4 september 2016 - aanvang 11.00 uur

Leo Smit
Muziek van Henriëtte Bosmans, J.J. Viotta, Alphons Diepenbrock, Richard Hol, Leo Smit, Chiel Meijering, Willem Wander van Nieuwkerk en Dick Kattenburg

Het bekende Amsterdamse duo Eleonore Pameijer en Marcel Worms brengt een vrolijk programma met Amsterdamse componisten uit heden en verleden. Van de Amsterdammer Leo Smit (1900-1943) klinkt het prachtige Lento uit zijn fluitsonate, van Dick Kattenburg (1919-1944) het swingende Pièce. Bosmans, Viotta, Diepenbrock, Smit en Hol zijn allen verbonden met het Amsterdamse Concertgebouw, waar hun werken veelvuldig gespeeld werden. Er staan twee premières op het programma: nieuwe composities van Chiel Meijering en Willem Wander van Nieuwkerk.

Eleonore Pameijer en Marcel Worms
Eleonore Pameijer - fluit
Marcel Worms - piano

Eleonore Pameijer, fluitiste, studeerde cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij is een veelgevraagd soliste in binnen- en buitenland, tevens is zij oprichter en artistiek leider van de Leo Smit Stichting. Marcel Worms speelt zowel voortreffelijk klassiek als jazz. Hij maakte furore met zijn Bluesproject en werkt samen in muzikale programma’s met diverse bekende schrijvers, o.a. Jan Brokken.

logo Stadsarchief Amsterdam

De zondagochtendconcerten in het Stadsarchief worden mede mogelijk gemaakt door de Gilles Hondius Foundation

Uilenburger Concerten op reis
homepage
Uilenburger Concerten