20 jaar Leo Smit Stichting
Login

Geen Uilenburger serie, wel concerten


Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft besloten de Uilenburger Concerten de komende vier jaar niet financieel te ondersteunen. Daarmee is na 21 jaar voorlopig een einde gekomen aan deze concertserie.

Uiteraard zet de Leo Smit Stichting wel het belangrijke werk voort. In het komend seizoen zullen we in samenwerking met partners verschillende concerten organiseren. Ook zullen er regelmatig zogenaamde 'Zwarte Avonden' op privé-adressen gehouden worden. Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief via secretariaat[at]leosmit.nl.


 

12 maart 2018 - 20.15 uur

Uilenburger Concert James Simon (1880-1944)

James Simon (1880-1944)
James Simon werd op 29 september 1880 geboren in Berlijn. Hij studeerde piano en muziekwetenschap, gaf les aan het conservatorium en componeerde o.a. de opera Frau im Stein. In 1933 vluchtte hij via Zürich naar Nederland, waar hij een nieuw bestaan probeerde op te bouwen als componist en pianist. Over zijn ruim 10-jarig verblijf in Nederland was tot nu toe weinig bekend. Op 12 maart klinkt zijn Sextet voor blazers en piano voor het eerst in bijna 100 jaar weer in concert.

Prof. Phillip Silver, muziekwetenschapper en pianodocent aan School of Performing Arts van de Universiteit van Maine, doet onderzoek naar het leven en de muziek van James Simon. Samen met zijn vrouw, de celliste Noreen Silver, gaf hij verschillende concerten met werken voor cello en piano van James Simon. Recent ontdekte hij een sextet voor blazers en piano, een werk dat Simon nog in zijn Berlijnse tijd componeerde. Tijdens dit Uilenburger Concert zal het sextet na lange tijd weer klinken. Ook bariton Robbert Muuse houdt zich al enkele jaren bezig met de liederen van Simon. In februari 2016 voerde hij met pianiste Reinild Mees enkele liederen uit van James Simon in het Uilenburger Concert 'Songs of the clown'. In dit concert zal hij opnieuw liederen van James Simon ten gehore brengen.

Programma
James Simon Lamento (1938) voor cello en piano
James Simon Liederen Op. 6
Gebet
Dämmerung
Das sind die Stunden
Weihe der Nacht
James Simon Cello Sonate in D groot, op. 9
James Simon Liederen:
O Lied!
Rosen (Op. 17 nr 4)
Die Geheimnisvolle Flöte (op. 10 nr 1)
Mond (1936)

Pauze

James Simon Arioso voor cello solo
James Simon Sechs Lieder op. 43
Singende Flammen
Wenn sich das Dämmern...
Es rauscht durch unseren Schlaf
Heimkehr
Jetzt kommt schon der Morgen herauf
Die Nacht kam her so wundervoll

James Simon Sextet voor blaaskwintet en piano

kaarten bestellen
Robbert Muuse – bariton
Noreen Silver – cello
Eleonore Pameijer – fluit
Borislav Cicovacki – hobo
Frank van den Brink – klarinet
José Soborg Jover - hoorn
Freek Sluijs – fagot
Phillip Silver en Reinild Mees – piano


 

30 november 2017 - 19.30 uur

Kaarslichtconcert Portugese Synagoge

Leo Smit
Elke maand zorgen de honderden brandende kaarsen en de prachtige akoestiek voor unieke concertavonden in de Portugese Synagoge. Op 30 november speelt het Jacques Thibaut Ensemble muziek van componisten die in de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd of vermoord.

Op het programma staat het werk van drie joodse componisten wier werk ten onrechte in de vergetelheid is geraakt. Paul Hermann (1902-1944) en Leo Smit (1900-1943) lieten beiden een veelbelovend oeuvre na toen zij respectievelijk in Toulouse en Amsterdam werden opgepakt en later vermoord. Later dit jaar wordt nieuw opgenomen muziek van Paul Hermann uitgebracht; het complete werk van Leo Smit (op 4 cd’s) is in 2000 verschenen.

Richard Stöhr (1874-1967) had als docent in Wenen veel studenten onder zich die later beroemd zouden worden, tot hij als jood werd ontslagen. Na de Oostenrijkse Anschluss verhuisde Stöhr naar Amerika, waar hij zijn baan in Philadelphia opnieuw niet zeker was en eindigde met een bescheiden aanstelling in Colchester, Vermont. Zijn werk is recentelijk herontdekt en krijgt nu steeds meer belangstelling.


Jacques Thibaud Ensemble:
Eleonore Pameijer - fluit
Burkhard Maiss - viool
Bogdan Jianu - cello
Andrei Banciu - piano


 

14 oktober 2017 - 14.30 uur

Lancering cd Paul Hermann en jong talent

Paul Hermann
Op zaterdagmiddag 14 oktober wordt een nieuwe cd gelanceerd met kamermuziek van Paul Hermann (1902-1944). Alle werken zijn een primeur op cd en sommige composities heeft u zelfs nog nooit in de serie Uilenburger Concerten gehoord! Het Jacques Thibaud Ensemble komt speciaal uit Berlijn naar Amsterdam voor dit concert.

Uit München komen fluitiste Paula Riedler en pianist Adrian Guerra. De 17-jarige Paula en de een jaar oudere Adrian wonnen de Leo Smit Prijs tijdens het landelijke concours van Jugend Musiziert in Münster, Duitsland met hun vertolking van de fluitsonate van Dick Kattenburg. Beide jonge musici wonnen al vele prijzen en speelden al concerten in Duitsland en Oostenrijk. Voor het eerst komen ze nu naar Amsterdam. Ze zullen werken spelen van Kattenburg, Flothuis en Hindemith.

Locatie: Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, 1011 LX Amsterdam.


Irene Maessen - sopraan
Burkhard Maiss - viool
Bogdan Jianu - cello
Andrei Banciu - piano

Paula Riedler - fluit
Adrian Guerra - pianoJoop Rubens liet zich door de muziek van James Simon inspireren tot het werk "James Simon / Opus 44". Neem voor meer informatie over deze werken contact op met

portrait(_AT_)jooprubens.nl
of kijk op www.jooprubens.nl

Opus 44 / Joop Rubens

Opus 44 / Joop Rubens

Opus 44 / Joop Rubens

Noreen Silver

Noreen Silver, celliste, geeft leiding aan het kamermuziekonderwijs aan de School of Performing Arts van de University of Main. Zij studeerde cello aan het Royal College of Music in Londen, in Geneve bij Pierre Fournier en aan het New England Conservatory in Boston. Met haar echtgenoot Phillip Silver vormt zij al jaren ook muzikaal een duo. Noreen trad op door heel Europa en in de Verenigde Staten.

Phillip Silver

Phillip Silver is docent piano en muziektheorie en -geschiedenis aan de School of Performing Arts van de Universiteit van Maine. Als pianist trad hij op in grote zalen over de hele wereld. Ook als kamermusicus heeft hij zijn sporen verdiend. Hij studeerde aan het New England Conservatory of Music in Boston, waar hij cum laude afstudeerde. Aan de Universiteit van Washington studeerde hij af in muziekwetenschap op de muziek van Ignaz Moscheles. Voor het Britse label Toccata Classics nam hij een cd op met muziek van de Italiaanse componist Leone Sinigaglia en een cd met muziek van de Duitse componist Bernhard Sekles. Beide Joodse componisten werden in WO II vervolgd.

Jacques Thibaud Ensemble

Het Jacques Thibaud Ensemble speelt in de kaarsverlichte Portugese Synagoge.

Paula Riedler en Adrian Guerra. Foto: Andreas Denhoff

Uilenburger Concerten op reis
homepage
Uilenburger Concerten