20 jaar Leo Smit Stichting
Logon

Geen Uilenburger serie, wel concerten


Het Amsterdams Fonds voor de Kunst heeft besloten de Uilenburger Concerten de komende vier jaar niet financieel te ondersteunen. Daarmee is na 21 jaar voorlopig een einde gekomen aan deze concertserie.

Uiteraard zet de Leo Smit Stichting wel het belangrijke werk voort. In het komend seizoen zullen we in samenwerking met partners verschillende concerten organiseren. Ook zullen er regelmatig zogenaamde 'Zwarte Avonden' op privé-adressen gehouden worden. Wilt u op de hoogte blijven van onze activiteiten? Meldt u zich dan aan voor de nieuwsbrief via secretariaat[at]leosmit.nl.


 

30 november 2017 - 19.30 uur

Kaarslichtconcert Portugese Synagoge

Leo Smit
Elke maand zorgen de honderden brandende kaarsen en de prachtige akoestiek voor unieke concertavonden in de Portugese Synagoge. Op 30 november speelt het Jacques Thibaut Ensemble muziek van componisten die in de Tweede Wereldoorlog zijn vervolgd of vermoord.

Op het programma staat het werk van drie joodse componisten wier werk ten onrechte in de vergetelheid is geraakt. Paul Hermann (1902-1944) en Leo Smit (1900-1943) lieten beiden een veelbelovend oeuvre na toen zij respectievelijk in Toulouse en Amsterdam werden opgepakt en later vermoord. Later dit jaar wordt nieuw opgenomen muziek van Paul Hermann uitgebracht; het complete werk van Leo Smit (op 4 cd’s) is in 2000 verschenen.

Richard Stöhr (1874-1967) had als docent in Wenen veel studenten onder zich die later beroemd zouden worden, tot hij als jood werd ontslagen. Na de Oostenrijkse Anschluss verhuisde Stöhr naar Amerika, waar hij zijn baan in Philadelphia opnieuw niet zeker was en eindigde met een bescheiden aanstelling in Colchester, Vermont. Zijn werk is recentelijk herontdekt en krijgt nu steeds meer belangstelling.


Jacques Thibaud Ensemble:
Eleonore Pameijer - fluit
Burkhard Maiss - viool
Bogdan Jianu - cello
Andrei Banciu - piano


 

14 oktober 2017 - 14.30 uur

Lancering cd Paul Hermann en jong talent

Paul Hermann
Op zaterdagmiddag 14 oktober wordt een nieuwe cd gelanceerd met kamermuziek van Paul Hermann (1902-1944). Alle werken zijn een primeur op cd en sommige composities heeft u zelfs nog nooit in de serie Uilenburger Concerten gehoord! Het Jacques Thibaud Ensemble komt speciaal uit Berlijn naar Amsterdam voor dit concert.

Uit München komen fluitiste Paula Riedler en pianist Adrian Guerra. De 17-jarige Paula en de een jaar oudere Adrian wonnen de Leo Smit Prijs tijdens het landelijke concours van Jugend Musiziert in Münster, Duitsland met hun vertolking van de fluitsonate van Dick Kattenburg. Beide jonge musici wonnen al vele prijzen en speelden al concerten in Duitsland en Oostenrijk. Voor het eerst komen ze nu naar Amsterdam. Ze zullen werken spelen van Kattenburg, Flothuis en Hindemith.

Locatie: Splendor, Nieuwe Uilenburgerstraat 116, 1011 LX Amsterdam.


Irene Maessen - sopraan
Burkhard Maiss - viool
Bogdan Jianu - cello
Andrei Banciu - piano

Paula Riedler - fluit
Adrian Guerra - piano
Jacques Thibaud Ensemble

Het Jacques Thibaud Ensemble speelt in de kaarsverlichte Portugese Synagoge.

Paula Riedler en Adrian Guerra. Foto: Andreas Denhoff

Uilenburger Concerten op reis
homepage
Uilenburger Concerten