20 jaar Leo Smit Stichting
Login 

22 november 2018 - 20.00 uur - Verzetsmuseum

Géza Frid: musicus in bezettingstijd


"Kom maar onder de tafel vandaan jongen, ze zijn weg!" Arthur Frid vertelt in deze concertlezing over zijn herinneringen aan de oorlogstijd van zijn vader, componist Géza Frid. Het Leo Smit Ensemble speelt Frids kamermuziek en Eleonore Pameijer houdt een voordracht over de componist. Tevens wordt een nieuwe cd met historische opnames van Frids orkestwerken gepresenteerd.

Programma
Uit 12 Muzikale karikaturen voor piano (1930): Étude aux secondes mineures – Monotone - L'accompagnement - Nocturne à la Chopin - La marche des soldats - Petite Rhapsodie hongroise
Uit 20 Duo’s voor twee violen (1951): Intrada – Het vlindertje – Melancholie – Tarantella piccola – Bitonaliteit – Herinnering – Troost – Vrolijk gebed – Stout liedje – Kleine Hongaarse Rhapsodie.
Caprice concertante pour flûte et piano (1930)


Het Leo Smit Ensemble bestaat uit

Eleonore Pameijer - fluit
Ursula Schoch - viool
Marcel Worms - piano

Ooit behoorde Géza Frid tot de sleutelfiguren van het Nederlandse, naoorlogse muziekleven. Jarenlang was hij een der meest uitgevoerde componisten van Nederland. Voor zijn orkestwerken ‘Paradou’ en ‘Etudes Symfoniques’ ontving Frid de Muziekprijs van Amsterdam. Eén van Frids bekendste composities is het ‘Concert voor twee violen en orkest’, in 1952 in première gebracht door Herman Krebbers en Theo Olof. In de jaren zeventig begon zijn muziek echter aan populariteit in te boeten. In de 21ste eeuw keert de belangstelling en waardering voor Frids muziek terug. Naast het Concert voor twee violen en orkest, Paradou, en de Etudes Symfoniques verschijnen het Concert voor twee piano’s en orkest (met Frid zelf naast Luctor Ponse aan de vleugel) en Ritmische studies voor kamerorkest nu voor het eerst op cd. In historische opnames klinken het Brabants Orkest (o.l.v. Michel Tabachnik) en het Radio Filharmonisch Orkest (o.l.v. Willem van Otterloo/Jean Fournet).

Et'cetera Records KTC 1633

Uilenburger Concerten op reis
homepage
Uilenburger Concerten