20 jaar Leo Smit Stichting
Login


Seizoen 2010-2011
 

maandag 17 januari 2011 - 20.15 uur

Spagaat


WERK VAN Szymon Laks - Leo Kok - Geert Schoonbeek de Vlaming - Guus Janssen - Kaori Okatani - Hugo Godron - Dick Kattenburg

De Nederlandse pianist en componist Leo Kok was actief in het verzet totdat hij gearresteerd werd. Na de oorlog was zijn carriëre gebroken, hij trok zich terug in Zuid-Frankrijk. Zijn oeuvre wordt nu voor het eerst ontsloten.

Tevens aandacht voor de Poolse componist Szymon Laks, kapelmeester van Auschwitz. Een nog niet eerder uitgevoerd pianowerk van Dick Kattenburg wordt gevolgd door een kwartet van zijn leermeester Hugo Godron.
Voor het duo Pameijer-Worms schreef de Japanse Kaori Okatani het werk 'Lustre' en de Nederlander Guus Janssen 'Spagaat': een werk dat draait om twee muzikale gegevens die zeer ver uit elkaar liggen. Verder nieuw werk van Geert Schoonbeek de Vlaming.


Eleonore Pameijer - Fluit
Ursula Schoch - Viool
Stephan Heber - Cello
Marcel Worms - Piano


 

maandag 14 februari 2011 - 20.15 uur

Six Dreams


MET WERK VAN Pablo Escande - Leo Smit - Jeff Hamburg - Szymon Laks - Alberto Hemsi

Voor het eerst in lange tijd staat er een klavecimbel op het podium van de Uilenburger Concerten. De in Argentinië geboren Pablo Escande schreef het prachtige 'Six Dreams' voor fluit en klavecimbel. Samen met zijn echtgenote, de Japanse Sakurako Mitsuhashi, speelt hij ook quatres mains, o.a. werk van Leo Smit. Twee werken van de Poolse componist Szymon Laks zijn voor het eerst in Nederland te horen. Ekaterina Levental zingt liederen van de Turks-joodse componist Alberto Hemsi. Van Jeff Hamburg klinken Five Jewish Folk Songs voor fluit, mezzo-sopraan en piano.

Programma
Leo Smit - Zeven delen uit '12 stukken voor 4 handen' voor piano/klavecimbel quatre mains
Jean Françaix - Deux pièces pour clavecin
Pablo Escande - Suite voor piano quatre mains
Pablo Escande - Six Dreams voor fluit en klavecimbel
Alberto Hemsi - Ladino liederen
Szymon Laks - Sonate brève voor klavecimbel
Szymon Laks - Prelude voor piano
Pablo Escande - Milonga voor fluit en piano
Pablo Escande - Drie delen uit Partita I voor klavecimbel
Jeff Hamburg - Five Jewish Folk Songs voor mezzo-sopraan, fluit en piano


Ekaterina Levental - mezzo-sopraan
Eleonore Pameijer - fluit
Pablo Escande - piano en klavecimbe>
Sakurako Mitsuhashi - piano en klavecimbel


 

zondag 13 maart 2011 - 15.00 uur Theater a/h Spui

Boedapest - Tbilisi - Soerabaya

Hans Croiset
Het Uilenburger Concert van maandag 14 maart wordt een dag eerder ook uitgevoerd in het Theater aan het Spui in Den Haag. Hier zal acteur en regisseur Hans Croiset de verhalen achter de muziek vertellen: hoe Fania Chapiro zich stil moest houden omdat haar vader ondergedoken was, hoe Géza Frid gedwongen werd zijn werk neer te leggen als statenloze jood en hoe Zoltán Székely met de kindertrein van het Rode Kruis uit Boedapest naar Nijmegen reisde in de hoop op een betere toekomst. 

maandag 14 maart 2011 - 20.15 uur

Boedapest - Tbilisi - Soerabaya

Fania Chapiro
MET WERK VAN Fania Chapiro - Otar Taktakishvili - Zoltán Székely - Geza Frid - Lionel Ziblat

Een internationaal programma uitgevoerd door twee Nederlandse musici en twee musici uit Berlijn. De Nederlandse componist Geza Frid werd geboren in Hongarije, evenals componist Zoltán Székely, de latere primarius van het wereldberoemde Hongaars Strijkkwartet.

Fania Chapiro, afkomstig uit een Russische familie, werd in Soerabaya geboren. Als 15-jarige soliste trad zij op met het Joods Kamerorkest in de Hollandse Schouwburg te Amsterdam. In haar dagboekjes beschrijft zij hoe ze de oorlog in Den Haag overleefde.

Zij werd een beroemd pianiste, pas nu komen haar composities weer tevoorschijn. Otar Taktakashvili, geboren in Georgië, schreef een prachtige fluitsonate. De jonge componist Lionel Ziblat, geboren in Buenos Aires, groeide op in Israel en studeerde af aan het Utrechts Conservatorium. Zijn muziek is net zo veelzijdig als zijn biografie.

Programma
Fania Chapiro - Sonatine pour le piano
Otar Taktakishvili - Sonate voor fluit en piano
Zoltán Székely - Duo voor viool en cello
Géza Frid - Trio op. 27 voor viool, cello en piano
Lionel Ziblat - nieuw werk voor fluit en piano (première)


Eleonore Pameijer - fluit
Burkhard Maiss - viool
Bogdan Jianu - cello
Andrei Banciu - piano
Marianne Boer - piano


 

zondag 10 april 2011 - 15.00 uur Theater a/h Spui

De oostenwind waait naar het westen


MET WERK VAN Constant van de Wall - Paul Seelig - Linda Bandara - Bernard van den Sigtenhorst Meyer - Theo Smit Sibinga - Sinta Wullur -

Muziek van componisten die woonden en werkten in Indonesië, klanken van gamelan en tropische vogels zijn in hun werken te horen.

Theo Smit Sibinga overleefde het Japanse kamp, maar zijn cello kwam in brokstukken tevoorschijn... Sinta Wullur, enkele jaren geleden verkozen tot componiste des vaderlands, geboren in Indonesië, leeft vanaf haar tiende jaar in Nederland. Henk Mak van Dijk schreef een prachtig boek over muziek in Nederlands-Indië. De titel van dit concert is daaraan ontleend.

Dit concert werd eerder uitgevoerd in het Bethaniënklooster op 15 november 2010 en nu herhaald in het Theater aan het Spui in Den Haag. Reserveren bij het Theater aan het Spui.


Henk Mak van Dijk - piano
Renate Arends - sopraan
Eleonore Pameijer - fluit


 

maandag 11 april 2011 - 20.15 uur

Singletons

Max Knigge
MET WERK VAN Jacques Beers - Henriëtte Bosmans - Max Knigge - Maurice Ravel

Maurice Ravel introduceerde Jacques Beers ooit bij de Franse uitgever Salabert als een 'musicien d'avenir'. In dit programma werk van beide componisten, net als tijdens een concert in Parijs op 15 mei 1928, waar ze hun eigen werken uitvoerden. De toekomst van Jacques Beers zou getekend worden door de oorlog, evenals die van Henriëtte Bosmans. Haar composities en optredens waren in de oorlog verboden.

De jonge componist Max Knigge werd in 2008 genomineerd voor de Henriëtte Bosmansprijs. Hij schreef voor Doris Hochscheid en Frans van Ruth het nieuwe werk 'Singletons'.

Programma
Jacques Beers - Mouvement voor viool en piano
Henriëtte Bosmans - Trio voor piano, viool en cello
Max Knigge - Singletons
Maurice Ravel - Pianotrio


Amsterdam Bridge Ensemble:
Jacobien Rozemond - Viool
Doris Hochscheid -
Frans van Ruth - Piano


 

maandag 16 mei 2011 - 20.15 uur

Miriam's Song


MET WERKEN VAN Vally Weigl - Minna Keal - Sarah Feigin - Lena Stein-Schneider - Jeff Hamburg - Mathieu Polak - Heleen Verleur - Vitja Avsec

Vrouwelijke componisten staan bij de Uilenburger Concerten regelmatig op het programma. De uit de Oekraïne afkomstige Bela en Semjon Kalinovski spelen vier werken van Joodse componistes, uitgebracht op hun cd 'Miriam's Song'. Ook de familie van de Amsterdamse componist Jeff Hamburg komt oorspronkelijk uit de Oekraïne.

Hamburg schreef het feestelijke werk 'Jubel' voor het festival rond het 10-jarig bestaan van de Leo Smit Stichting. Van Hamburg's leerling Mathieu Polak wordt een splinternieuwe compositie voor harp uitgevoerd. Als de bijbelse Miriam een instrument bespeeld had, zou dat natuurlijk de harp geweest zijn! Verder deze avond nog een première van een leerling van Jeff Hamburg: Heleen Verleur. Haar compositie is geschreven voor hobo solo, met als thema drie hoofdzonden: woede, luiheid en onmatigheid.

Programma
Vally Weigl - Old Time Burlesque
Minna Keal - Ballade in f klein
Sarah Feigin - Reflection on a niggun
Lena Stein-Schneider - Nocturne, Serenata
Jeff Hamburg - Jubel voor hobo en harp
Mathieu Polak - Butterfly lovers voor harp solo (première)
Heleen Verleur - uit 'Zeven hoofdzonden': woede - luiheid - onmatigheid voor hobo solo
Vitja Avsec - Serenade voor althobo en harp


Ernest Rombout - Hobo
Erika Waardenburg - Harp
Semjon Kalinowsky - Altviool
Bella Kalinowska - PianoDe Uilenburger Concerten worden mede mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Amsterdam, het SNS Reaal Fonds, Stadsdeel Centrum, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en de vrienden en vriendinnen van de Leo Smit Stichting.

Marianne Boer

Pianiste Marianne Boer speelt op 13 en 14 maart werk van Fania Chapiro (1926-1994). Hoewel Chapiro voornamelijk bekend is als pianiste, hield zij zich ook bezig met componeren. Met haar Sonatine voor piano oogstte zij veel succes in Londen en Parijs.

Amsterdam Bridge Ensemble

foto: Camilla van Zuylen
Het Amsterdam Bridge Ensemble speelt op het Uilenburger Concert op 11 april in Amsterdam in de samenstelling van pianotrio: Jacobien Rozemond-viool, Doris Hochscheid-cello en Frans van Ruth-piano

Jacques Thibaud Ensemble

Mathieu Polak

Van Mathieu Polak gaat 'Butterfly Lovers' voor harp solo in première.

Heleen Verleur

Heleen Verleur schreef een werk voor hobo solo 'Zeven hoofdzonden'. Ernest Rombouts brengt drie van de zeven in première.

Festival Nederlandse Kamermuziek

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de Leo Smit Stichting en het 100-jarig bestaan van het Genootschap van Nederlandse Componisten organiseerde de Leo Smit Stichting drie dagen vol Nederlandse Kamermuziek! Kijk hier voor meer informatie.

Uilenburger Concerten op reis
homepage
Uilenburger Concerten